Aankondiging nieuw boek

Maart 2024 verschijnt de gedichtenbundel WILDZANG ( onbesuisd gepraat).

Na een verbeterde herdruk van WeerBarstig Kruit volgen nieuwe gedichten in Wildzang gerangschikt in het vroede, het amoureuze en het zotte. Verzen die zich zich voor bezinning lenen, erotische gedichten en kritische verzen (hekeldichten).  De gedichten beogen niet iets te doceren of te verkondigen, het blijft lyriek: verzen en liedjes over onderwerpen, die de dichter ontroerden en waarvan hij meent dat lezers die emoties kunnen en willen meevoelen.De verzen variëren van uiteenlopende terzinen en kwatrijnen tot ritmisch proza zoals bekend van de fu, het rijmproza van Sung Yü, La Fontaine, Auden. Daarnaast treft de lezer liedjes aan, die gezongen kunnen worden op weinig bekende, soms 17e-eeuwse melodieën.

Bouke Jagt begon in een periode waarin rijm, of figuratief werk of een sokkel onder een beeld volstond om genegeerd, zo niet uitgestoten te worden. Maar hij is gefascineerd door klanken, echo’s en ritmes in cultuurtalen. Rijm kan een weerhaak naar de aandacht slingeren. Maar datzelfde geldt voor een bewuste rijmweigering. Binnen en eindrijm hebben vele varianten. Voor ritme en couplet is regelmaat normaal, maar niet altijd nodig. Soms is een kwatrijn midden in terzinen krachtiger. Dada was een krachtige reactie, grens overschrijdend, maar leverde uiteindelijk heel weinig op. Wie met dedain alle traditie, rijm en spreektaal negeert, kiest naar Jagts mening voor onaantrekkelijke woordstapelingen met weinig tot geen betekenis.

Jagt begon met de dichtbundels Gerart van Velsen (1968) en Oerzee (1969). Die besloegen circa 70 pagina’s met sonnetten, rondelen, terzinen, stanza’s, enzovoorts,  maar hij beschouwt die als niet representatieve jeugdwerken. Kenmerkend voor Jagt is het spelen en experimenteren met rijmvormen en ritme.Op enkele verspreide gedichten na (De Gids 1972 en 1973, Soma 1972)  is Jagts poëzie te vinden in de verzamelbundel Weerlicht van 2007. Die uitgave bevat de bundels Wapenrok (1982), Wardeel (1987), Weispel (1995), met nieuwe verzen in de bundel Weerlicht (2007). Wildgang is de afsluitende verzamelbundel met WeerBarstig Kruit (2019) en Wildgang (2024).

Op 1 november 2021 verscheen Denken met Penselen over een keuze uit de schilderijen van Bouke Jagt.  Agrippa van Amersveld heeft de meeste ervan verzorgd en voorzien van beknopte informatie. Er zijn religieuze thema’s, stillevens en  allegorieën op juridische toestanden. Ook in het buitenland is belangstelling voor de schilderijen getoond. Een tweede druk is in bewerking. Het aantal schilderijen wordt daarin uitgebreid. De titel staat nog niet vast. De verschijning wordt verwacht in het najaar  2024.